Ксенон – въпроси и отговори

Ксенон – история

Развитието и усъвършенстването на автолампите са свързани с подобряване на осветяването на пътя пред състезателните коли. Няколко вида светлинни източници се заменяха с други. Първоначално автомобилите са оборудвани с автолампи с газ, а именно с пропан. Скоро те се заменят от вакуумни лампи с нажежаема жичка, а след това с халогенни автолампи . Днес е времето на ксенон лампите.
Първата газоразрядна ксенон лампа за автомобили е разработена не от кой да е, а именно от Philips и носи наименованието D2S ®. HID – лампи (High Intensity Discharge или по-просто КСЕНОН) са започнали да се използват в автомобилните фарове от 1992 год.. Целта на компанията Philips е увеличаване на яркостта на светлината.

Характеристики на ксенона

Високо интензивния светлинен поток на ксенон лампата се получава благодарение на светенето на газове, инициирано от дъговия разряд между два електрода. Електродите на лампата се намират в колба, пълна с ксенон и метални соли под високо налягане. Ксеноновата лампа има цветова температура от около 4300 градуса по Келвин (например Philips (Osram) D2S). За сравнение – халогенната лампа има цветова температура около 2 800 градуса по Келвин. За да стане ясно – температурата на цвета на светлината е от ключово значение при осветяване. Примерно Слънцето има цветова температура от около 5000 – 6000 градуса по Келвин. Ксенон лампата притежава максимално близък до слънчевата светлина спектър на лъчение и обезпечава най-естественото осветяване.

Каква е консумацията на електроенергия от лампите HID (ксенон лампите)?

Една ксенон лампа консумира средно 35W. Възможно е и 55W или повече – също е нормално. Светлинният поток, осигурен от ксенона е 3 000 лумена спрямо 1 550 за стандартната халогенна лампа с мощност 55W.

Какъв е средният живот на ксенон лампата?

Средният срок на експлоатация на ксенонови лампи D2S® е около 2 800 – 4 000 часа. Гарантирания живот на халогенните е 100 – 500 часа.

Как се чувстват ксеноновите фарове по българските пътища?

Високата устойчивост на вибрации и удари се осигурява от липсата на жичка.
Няма жичка – няма проблеми!

Действително ли видимостта наистина е по-добра с ксеноново осветление?

Да, много по-добра е. Ние всички знаем колко е важна видимостта в тъмно, дъждовно, мъгливо или снежно време. Светлината, излъчвана от ксенон лампата е 2.5 пъти по-интензивна от обикновените аналози. Това значително помага на водача и му осигурява много по-добра видимост на пътя. Геометрията на осветения участък от пътя също е подобрена, тъй като лъчът на светлината на фара, оборудван с ксенонова лампа е по-широк. Също така е важно светлината “ксенон”, поради особеностите на спектралната й композиция, позволява на водача да вижда обекти на пътя и отстрани на пътя (включително пътните знаци) на много по-голямо разстояние.

Не заслепява ли отражението от снега и дъжда ярката ксенонова светлина?

Дори в дъжд и мъгла, ксеноновите фарове не създават “светла стена” пред очите ви. Ксеноновите светлинни лъчи лесно “пробиват” мъглата и не осветяват дъждовните капки или мъгла, а повърхността на пътя.

Грее ли силно ксенона лампата?

Ксенон лампата загрява много по-малко от халогенната лампа. При консумация на енергия 35 W при ксенона отива около 7% от енергията в топлина, докато при халогенната лампа – 55 W около 40% отива в топлина.

Всички хвалят ксеноновите фарове, а имат ли те недостатъци?

Недостатъците на ксенон фаровете са относителни. Има два очевидни недостатъка:

  1. По-скъпи са. В допълнение към високата цена на ксенон лампата следва да се има предвид следното: в случай на смяна на ксенонови лампи, по-добре е да се сменят и двете, защото с времето (всички лампи стават бели след около 200 часа време на работа) се променя спектърът на емисиите на ксеноновата лампа.
  2. Необходимостта от специален блок за управление( В началото е необходимо да се подаде напрежение от около 25 000 волта към лампата, а след това да се поддържат 80 волта с честота 300 Hz. За тази цел се използват устройства, които се наричат “запалителни блокове” или “баластни блокове”).

Чух, че има фалшиви ксенонови фарове, как да ги различаваме от истинските? Действително ли са по-лоши от оригиналните?

Да, има редица автолампи, които се наричат “псевдоксенони”. Факт е, че много шофьори са очаровани от синята светлина на ксеноновите фарове. Производителите, знаейки за това състояние на нещата, започнаха да произвеждат обикновени халогенни крушки с нажежаема жичка, създаващи точно такава синкава или просто по-светла, по-бяла светлина. Това се постига чрез покриване на колбата със син цвят, което значително увеличава консумацията на енергия. На първо място осветяването на пътя през нощта е много по-лошо, отколкото при използване на обикновена лампа. Също така фарът става много горещ и когато влезе вода в него стъклото му често се счупва.

Опитите да се доближи спектъра на излъчване на халогенните лампи до газоразрядните (ксенон) се правят не само от неизвестни фирми от Китай и Корея, но и от известни марки като Philips с техните Blue Vision, Osram, PIAA и др. Достигането на същите показатели на спектралната композиция и светлинният поток на ксенона не се получава. Такива халогенни лампи обаче са разрешени за използване и срока им на работа е значително по-дълъг.

Мога ли да махна ксенона и да поставя обикновени халогенни лампи в фаровете, когато продавам кола?

Да, това се прави без проблеми.

Кои са основните производители на ксенонови лампи и блокове за запалване?

Основните производители са: Osram, Philips, Hella, PIAA, Bosch, Matsushita.

Какво е температурата на светлината и защо този показател е толкова важен?

Температурата на светлината е температурата на повърхността на източника на светлина. Например при Слънцето е около 5 000 – 6 000 градуса по скалата на Келвин, а при халогенна лампа тази температура е около 2,800 К. Ако разгледаме газоразрядни лампи (ксенон), температурата там е от 4 000 К нагоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *