Ксенон лампа

Технологиите се развиват постоянно и осветителното оборудване претърпява все повече промени. На мястото на обикновените крушки с нажежаема жичка от миналия век идват нови видове източници на светлина – халогенни, газоразрядни, флуоресцентни, ксенонови и светодиодни. Всеки от тях има своите предимства, характеристики и област на приложение.

До скоро ксенон лампа можеше да се намери само в по-представителните автомобили. Но вече ярката студена бяла светлина е станала достъпна за много хора. Днес закупуването на ксенон лампа престава да бъде лукс за средния клас автомобилист. Тук се има предвид пълен комплект оборудване, което е необходимо за работата на газоразрядните лампи.

Особености:

Светлината в така наречената ксенон лампа се формира от волтовата дъга между двата електрода. Всъщност такава лампа принадлежи към групата на газоразрядните метал халогенни източници на осветление. Структурно тя се състои от лампа и запалващо устройство. Колбата се запълва с газова смес от ксенон и живак.

Ксенон лампа (или HID лампа) получава името си от ксенон – инертния газ, който е основа на газова смес в колбата. Тоест, ксенонът в лампата е газ, а не технология, както много хора си мислят. Високоволтовата електрическа дъга (до 25 хиляди волта), възникваща между двойката електроди, предизвикват блясък. За да се стартират ксеноновите лампи е необходимо специално оборудване, известно като запалителни устройства или управляващи устройства. Те конвертират стандартно напрежение от 12 V до 25 kV. За да свети ксеноновата лампа след стартиране, се изисква много малко енергия – много по-малко от обикновена автолампа за кола.

Необходими разяснения

Ксенон лампа е най-мощният и в същото време най-малък по размери източник на светлина. Ксенон лампа с мощност от 35W интензитет на светлината е равна на 150W конвенционална автолампа. Ксеноновите лампи са издръжливи и с дълъг живот – те не се влияят от удари и вибрации. Това позволява широкото им приложение в подвижната техника. Ксенон лампа до 35W се използва в популярните фарове на автомобилите и осигурява най-добрата осветеност на пътя. Източниците на светлина с по-голяма мощност, използвани в автомобилното осветление не се препоръчват много. Има риск от заслепяване, а натоварването на батерията и окабеляването се увеличава значително.

Ксенон лампи с мощност 36-80W са намерили приложение в общото осветително оборудване на офиси, обществени и административни помещения и сгради. Те са монтирани върху носеща повърхност, в таванни вдлъбнатини. Могат да бъдат противопрашни и водоустойчиви за индустрията.

Устройство и принцип на работа на ксенон лампа

При ксеноновите лампи се извършва дъгово излъчване в тежък инертен ксенонов газ, в резултат на което се появяват лъчи близки до ултравиолетовата видимост и близки до инфрачервените области от спектъра на електромагнитното излъчване.

Излъчената светлина има:

 • гладък бял цвят (G = 6000 K);
 • добро предаване на цветовете (Ra = 98).

Електрическата дъга в ксенон лампа се получава при високо напрежение на запалване (до 50 kV). В същото време лампата се запалва за по-малко от секунда, тъй като за разлика от автолампите, при които се отделя газ в живачна или натриева пара, плътността на ксенона остава почти постоянна при промяна на температурните условия.

Такива лампи имат повишена волт-амперна характеристика при висока плътност на тока. Това позволява да се стабилизира разряда с помощта на малки баластни съпротивления или без тях, като се използват тръбни лампи със значителна дължина.

Технически характеристики и срок на работа на ксенон лампа

Гамата включва лампи от 5, 10, 20 и 50 kW (в малка степен се произвеждат и лампи с мощност 100 kW).
Лампи с мощност до 10 kW са за 230 V, по-мощните – в мрежа от 400 V.
Животът на различните видове лампи е от 300-750 часа, но при стабилизация на напрежението, осигуряващо отклонение от номиналната стойност от ± 2% може да достигне 3000 часа.

Маркировка

D – дъгова
Ks – ксенон
T – тръбна
W – топчеста
B – с водно охлаждане
М – метална
RB – сгъваема
Число – мощност във ватове
Ксенон лампа – предимства и недостатъци

Предимства:

 • Ксеноновите лампи имат високо светлоотдаване, което ги прави почти два пъти по-добри от халогенните лампи. Това е мощен аргумент в полза на закупуването на ксенон лампа за кола.
 • Ксеноновите лампи са икономични, консумират значително по-малко енергия с по-голяма светлинна мощност, а това на свой ред намалява натоварването на алтернатора на автомобила.
 • Достойнството на ксенон лампите е дълъг живот. Подобна дълголетност се дължи на липсата на спирала, което прави ксеноновите лампи устойчиви на вибрационни натоварвания и натоварвания от удар.
 • Ксенон лампите загряват по-малко от халогенните лампи, което удължава живота на автомобилната оптика.
 • Ксеноновите лампи имат добро предаване на цветовете. Всяка Ксенон лампа има температура на цвета от 4000 K и повече. Светлината на ксеноновите лампи е близка до слънчевата светлина. Обикновената дневна светлина през слънчев ден има цветова температура от около 5500 К. Широкоразпространените ксенон лампи с температура 6000 К с ярък бял и хладен цвят, са близки до характеристиките на слънцето. Тази светлина е най-приятна за окото, при което се увеличава видимостта и намалява умората. Следователно водачът има възможността да забележи пешеходците, маркировката, пътните знаци и опасните участъци от пътя много по-бързо и самият път ще бъде еднакво добре видим във всяко време.

Тези предимства водят до значително увеличаване на пътната безопасност. Автомобилите, оборудвани с такива съвременни устройства за осветление, имат по-малка вероятност да станат участници в пътно-транспортни произшествия и това вероятно е най-мощният аргумент в полза на закупуването на ксенонови лампи.

Недостатъци на ксенон лампа:

 • За работа с ксенон лампа е необходим пълен комплект оборудване.
 • Ако фаровете не са настроени правилно, възможно е шофьорите на автомобили, които пътуват в отсрещната лента да се заслепят. Идеалният вариант би бил да се настрои автоматичната корекция на ъгъла на светлината.
 • Ако Ви изгори ксенон лампа в един от фаровете на автомобила, трябва да смените не само тази лампа, но и другата. Причината за това е промяната във времето на яркостта и цвета на излъчването на ксенонова лампа. В резултат на това светлината, излъчвана от новата лампа и светлината на старата ще се различава значително.

Основни видове ксенон лампа и особености

Има следни ксенон лампи:

 • С естествено и водно охлаждане (тръбовидни),
 • С ултра високо налягане, с естествено и принудително въздушно / водно охлаждане (топчести).

При естественото охлаждане лампата представлява тръба от кварцово стъкло с диаметър 22-42 мм. и дължина 640-2610 мм, напълнена с ксенон. В края на тръбата са волфбамови активирани електроди.

При водно охлаждащи се лампи горелката (тръбата) се поставя коаксиално (съосно) в стъклен цилиндър, оборудван с устройство за захранване с дестилирана вода. Тези лампи, поради по-доброто отстраняване на топлината, при една и съща мощност имат по-малки размери.

В сравнение с лампите с естествено охлаждане, те имат голяма светлинна ефективност (с изключение на лампите с мощност 50 kW). Светлинната ефективност на лампите с естествено охлаждане с увеличаване на мощността на уреда се увеличава и възлиза на 18-45 lm / W, а водните лампи – 27-42 lm / W.

От доста голямото разнообразие на ксенон лампи в осветителни инсталации най-често се използват:

 • Дъгови тръбни лампи с въздушно охлаждане тип DKST
 • Лампи с водно охлаждане тип DKSTV.

За разлика от другите газоразрядни лампи, тези лампи работят без баласт под формата на контролни прибори и се стартират с помощта на специално стартово устройство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *