Автомобилна лампа – история и видове

Какво представляват автомобилните лампи?

Автомобилните лампи са тези лампи, които се използват в подвижните машини – коли, мотоциклети, автобуси, камиони и строителни машини. Тъй като условията на работа на автолампи в движещи се коли са по-сложни, отколкото в състояние на покой, те имат редица промени в дизайна, които ги отличават значително от стандартните източници на светлина.
Освен това, автомобилната светлина еволюира сравнително бързо – и ако преди време основната направление за осветяване на пътя е била халогенната технология, сега са налични ксенонови лампи, LED лампи в обичайните фарове, светодиодни фарове и дори експериментални лазерни фарове.

Всяка технология има своите плюсове и минуси, които ще разгледаме в тази статия.

История на възникване на автомобилната лампа

Първите автомобилни лампи, които осветяват пътя през нощта, са започнали да се използват в началото на миналия век. Те представляват обичайните електрически източници – автолампа с нажежаема жичка, която заменя керосинните фенерчета. При насрещния трафик подобни лампи често са заслепявали насрещно движещите се и видимостта на пътя оставала много оскъдна. Всичко се променя, когато фаровете биват разделени според тяхното предназначение на къси и дълги светлини. Те могат да бъдат или две напълно отделни светлини или две различни автолампи в един фар.
Осветяването по пътищата се е увеличило драстично и в последствие на развитието на осветителната индустрия се появяват няколко типа автомобилни лампи: халогенни лампи, ксенонови лампи, LED лампи и лазерни лампи. Те напълно заменят класическата автолампа в автомобилното осветление, предлагайки трайни и безопасни източници на светлина, въпреки че използването на тези технологии предполага напълно различна – по-висока цена на светлинните източници.
В същото време скоростта на автомобилите също много се е увеличила. И ако преди време е било достатъчно да се е осветявало на 20 м. пред колата, сега са нужни поне 100 м. видимост през нощта. В противен случай е възможно да не може веднага да се реагира и да се осигури надеждно спиране на автомобила.

Халогенна автолампа

Това е първият тип автолампа за кола, която заменя лампата с двойна нажежаема спирала. Халогенните източници увеличават излъчването на светлина 3 пъти и позволяват да разширят диапазона на цветната температура, като променят първоначалния цвят на крушката. Ефектът от увеличаването на светлинната мощност е постигнат благодарение на специалния принцип на автомобилната халогенна автолампа: халогенните пари и кислородните частици реагират на изпарението на волфрамовите тел, като не позволяват на последните да се утаят по стените на колбата и да предизвикат потъмняването им. Тази технология води до увеличаване на работната температура на лампата и прави светлината по-ярка, а самата автолампа с малки размери работи до 4 пъти по-дълго от предшественика си.
Дизайнът на автолампите е представен от няколко вида, всеки от които има свой набор от технически характеристики и обхват. И така:

  1. Фланцова автолампа.

Цокъла е оборудван с ограничител или фланец, а електрическият ток се захранва с помощта на плоски контакти. Основно предназначение – главно, срещу мъгла и директно осветяване. Разпространени модели: H1, H4 и H7.
Автолампа H7 се отличава със създаването на ярка, но в същото време мека и не ослепяваща светлина, поради което се използва както при къси, така и за дълги светлини. Това е подобрен тип фланец-автолампа със светлина до 1500 Lm, с което е задминала значително лампата H1. Ако последната е била предназначена само за къси и дълги светлини, то с настъпването на автолампа H7 основната и задача е да осветява добре при наличието на мъгла

    2. Щифтова автолампа.

Светлинни крушки с едва забележимо отместване на щифтовете или обратно със симетрично разположение. Малко нарушение на симетрията във височина се използва за регулиране на крушките в патрона, а кръгообразното изместване е характерно за оранжевите лампи (стъклото на такива устройства е боядисано и монтирано от прозрачни материали).

    3. Сулфидна автолампа.

Оборудвани от двете страни с цокли. Те се използват във вътрешното осветление на автомобила. Компактните форми позволяват на крушката лесно да се побере в плоските тавани, създавайки удобна светлина в кабината. Друго приложение на сулфидната автолампа е при стоп светлините и при табелите с регистрационни номера на автомобилите.

   4. Безцокълна автолампа.

Всъщност тази автолампа има цокъл, но той е излят от стъкло заедно с колбата. Лампите имат 4 размера и се характеризират с увеличен експлоатационен живот, за който получават висока оценка от автомобилистите. Също така успешно се използват при габаритите и при осветяване на арматурното табло.

    5. Автолампа с пластмасов цокъл.

Моделът е създаден по типа на автолампа H7 и е означен като H8 (къси светлини и фарове за мъгла), H9 и H11 (използвани при дълги светлини ). Малките размери позволяват монтирането на крушките в малки фарове, както и използването на допълнително осветление на фаровете на късите и дългите светлини (например с HB3-HB4 автолампа). Често тези лампи се комбинират с източници на ксенон за оптимизиране на светлинния поток.

Плюсове и минуси на халогенната автолампа

Недостатъци:

• Зависимост от напрежението. В някои случаи дори леко понижаване изкарва лампата извън строя.
• Силно нагряване на крушката по време на работа. Не докосвайте лампата с незащитени ръце. Можете да получите изгаряне.

Предимства:

• Висока ефективност на отдаване на светлина (до 30% по-висока от стандартната автолампа с нажежаема жичка).
• Добро представяне на цветовете и удължен срок на експлоатация.
• Компактен размер и регулируема светлина.
• Запазване на яркостта на блясък през целия живот.
• Живеете два пъти по-дълго от обикновената автолампа (от 2 до 4 хиляди часа).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *