Автолампа H7 – развитие на автомобилните фарове

Фаровете са важен елемент на автомобила, които пряко влияят върху безопасността на движението. Поради това те непрекъснато се модернизират, излизат нови модели с подобрени параметри на осветяване. Има няколко разновидности на автомобилни крушки за фарове. Най-често срещаната е автолампа H7, която се произвежда от около средата на 90-те години на миналия век.

Автолампа H7 принадлежат към категорията фланцови лампи, характеризираща се с фиксирано разстояние от спиралата до фланеца. Това е необходимо, за да се гарантира, че точката на горене (нажежаема жичка) е в центъра на рефлекторите. Това е много важно за формирането на подходящо осветление. Ето защо точната геометрия на елементите на лампите Н7 е един от основните фактори, чрез които може да се прецени качеството на тези източници на светлина.

Съществуват няколко вида и модификации на Автолампа H7.

Те могат да се различават по технологията на производство, характеристиките на светлината и мощността. Стандартни параметри на мощността на лампите H7 (12V) е 55W, но някои производители пускат също и лампи с увеличена мощност. Използването на лампи с по-висока мощност в обикновена кола могат да доведат до сериозно претоварване на системата за захранване и дори до повреда.

Видове автолампа H7:

Има три основни вида авто крушки H7: халогенни, металхалогенни (ксенон) и светодиодни LED лампи. Всяка технология има своите предимства и недостатъци и нека да ги разгледаме малко по-подробно.

Халогенни лампи

Халогенната автолампа H7 е относително евтина, има добри свойства на осветление и не е необходимо да се инсталира допълнително оборудване. Нейният дизайн се състои от карбидна или кварцова стъклена колба, пълна с неутрален газ, с добавяне на халогенни пари (йод, бром) и нишка. Към днешна дата това е най-популярният сегмент на пазара. Основният недостатък на “халогените” е доста високата работна температура, която ускорява “стареенето” на оптиката. Предимството е че това е най-доброто съотношение на качество – цена.

LED автолампи H7

Светодиодните автолампи се признават от експертите за най-обещаващата област в развитието на осветителното инженерство. Твърдите източници на светлина са икономични, имат дълъг експлоатационен живот, имат защита срещу удари и вибрации, което е особено важно в автомобилната индустрия. Пълно функционални могат да се нарекат само LED автолампи  H7  лампи, инсталирани в специално проектирана за тази цел  оптика, на конвейрите на автомобилните производители. При поставянето на светоидни автолампи в по-прости фарове могат да възникнат проблеми. Причината се дължи на дизайнерските разлики между светодиодните и халогенните лампи: обикновената оптика е предназначена за “халогенни лампи”, при които нажежаемата им жичка е на строго определено място. H7 LED крушките не са точков източник на светлина: като правило, те се правят във формата на цилиндър, към който е прикрепен кръг от LED кристали. Ето защо при монтирането на светодиодни лампи в обикновена автомобилна оптика при регулиране на фаровете е много трудно да се постигне правилният ъгъл на светлина. Цената на LED автолампа H7 е доста висока в сравнение с халогенния си опонент, така че LED лампата не се използва толкова широко.

Ксенон автолампа H7

Металхалогенните лампи използват светлината на електрическата дъга, предавана между два електрода в колба, пълна с газова смес (предимно ксенон). Тези са съвременни осветителни устройства, които са защитени от вибрации (тъй като няма нажежаема спирала). Те дават добър светлинен интензитет с висока цветова температура. Бяло-синята светлина на ксеноновите лампи, създаващи приятно, визуално и комфортно осветяване се ползват с уважение от автолюбителите.

Основните им недостатъци са два:

  • Висока цена на ксенон автолампа H7
  • Необходимост от инсталирането на допълнително оборудване за ксенонови лампи H7 в блока на запалване

Модификации на автолампа  H7

При закупуване на автолампа H7, шофьорите трябва да избират между стандартните и лампите с подобрени функции. Днешните производители могат да предложат различни версии на автолампи, които се различават по цветовата си температура, яркостта и дълготрайността. Трябва да знаете, че най-често има определен баланс – колкото по-голяма е яркостта, толкова по-малък е животът на самата лампа.

И обратното:

Лампите с удължен живот обикновено имат леко намалени характеристики на светлинния поток. Оптималният баланс на яркост и трайност, като правило имат стандартните лампи, които могат да се нарекат най-универсалното решение.

В допълнение към стандартните лампи за автомобили H7 се пускат следните модификации днес:

  • Лампи с подобрен светлинен поток;
  • Лампа с удължен срок на експлоатация;
  • Всесезонни лампи;
  • Автолампа с подобрен визуалния комфорт.

Ако по една или друга причина не сте доволни от стандартните решения, тогава можете да закупите автолампа H7 с подобрени характеристики.

Автолампа с увеличена светлинна мощност

Чрез някои промени в дизайна на лампите, реномираните производители постигат значително увеличение на светлинния поток. Например осветителните тела H7 (55W) Osram NIGHT BREAKER PLUS осигуряват 90% повече светлина, увеличавайки светлинния конус с 35 метра. Такива лампи ще бъдат добро решение за по-възрастните шофьори или шофьори с лошо зрение, както и за всеки, който предпочита по-ярко осветление.

Автолампа H7 с удължен срок на работа

Автомобилните лампи с увеличен работен ресурс в Европа, където шофьорите са длъжни да използват и през деня фаровете на късите светлини, са много актуални днес. Такава серия H7 55W лампи с 2-кратно или по-дълъг експлоатационен живот се произвеждат от Osram (Ultra Life) и Philips (LongLife EcoVision) и някои други производители.

Всесезонна лампа H7

Като правило лампите за всякакви атмосферни условия се характеризират с по-малко количество бяла светлина и липсата на излъчване на сини спектърни вълни. Жълтата светлина на тези лампи по-добре прониква в дъжд и мъгла, дава по-контрастно осветление и прави автомобила по-видим за другите участници в движението. Такава автолампа е H7 55W Osram ALLSEASON. Такива автолампи са идеално решение за райони с трудни климатични условия – често срещани мъгли и дъждове и висока влажност.

Автолампи с увеличен визуален комфорт

За разлика от лампите за всякакви метеорологични условия, автолампите с подобрен визуален комфорт се отличават с увеличено количество бяла светлина. Като правило цветовата им температура е близка до тази на ксеноновите лампи. Например осветителните тела H7 Osram COOL BLUE имат цветова температура 4000 К и яркостта се увеличава с 20%. Белата със син оттенък светлина помага на шофьора, за да се концентрира и дава добро ниво на осветяване на пътя. Недостатъкът на тези автолампи е лошата видимост при лоши метеорологични условия, когато бялата светлина отразява капки влага, образувайки един вид “светла стена”.

Автолампа H7: на какво трябва да обърнете внимание при избора?

Когато избирате лампите за автомобили H7, трябва да се съсредоточите върху непосредствените им потребности по отношение на техните специфични характеристики (по-голяма яркост, визуален комфорт, експлоатационен живот и т.н.), но не и върху цените, тъй като не трябва да пестите за сметка на безопасността. Днешните производители на стандартни автолампи, за подобряване на някои параметри, използват различни технологии.

Тестовете за автолампи H7 показват, че дори и основните решения могат да се различават при различните компании, без да говорим за подобрени модификации. Репутацията на производителя до голяма степен служи като гарант за съответствието на декларираните и реалните свойства на светлинните устройства. Затова е по-добре да се изберат доказани марки като Osram, Philips, GE. Купуването на евтини автомобилни лампи от малко известни компании е като лотария – “койту играй пичели, койту ни играй ни пичели”.

 

Статии за автолампи
Автолампа H7 – развитие на автомобилните фарове
Име на статия
Автолампа H7 – развитие на автомобилните фарове
Описание
По-голяма яркост, визуален комфорт, експлоатационен живот
Автор
Publisher Name
Автолампа.нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *